Uitgiftemogelijkheden gemeentelijke woningbouwkavels voor particuliere ontwikkeling

De vraag naar gemeentelijke kavels is op dit moment in veel gevallen vele malen hoger dan het aanbod. Voor één kavel zijn er vaak tientallen gegadigden. Er zijn voor een gemeente verschillende methoden om die ene koper te selecteren. Welke methode bij een specifieke kavel wordt gehanteerd, bepaalt de gemeente als eigenaar van deze kavel. Welke mogelijkheden zijn er bijvoorbeeld?

Verkoop op volgorde van inschrijving

Bij het inschrijven op een kavel geldt in dit geval dat de belangstellende die zich als eerste meldt ook als eerste de mogelijkheid krijgt om de kavel te kopen. Deze methode zorgt voor een snelle manier om een potentiële koper te selecteren.

Verkoop bij opbod

Bij verkoop bij opbod wordt tijdens het inschrijven op een kavel gevraagd naar het bedrag wat je bereid bent te betalen bovenop de vraagprijs. Degene die het hoogste bod neerlegt, krijgt als eerste de kans om de kavel te kopen. Deze methode zorgt ervoor dat je als gemeente de hoogste prijs voor de grond krijgt op het moment van verkoop.

Loting

In het geval van loting worden alle belangstellenden die zich hebben ingeschreven voor een kavel verzameld en wordt er geloot wie als eerste de kans krijgt om de kavel te kopen. Deze methode zorgt ervoor dat alle belangstellenden een gelijke kans hebben om als eerste uit de loting te komen.

Per gemeente, per project en zelfs per kavel kan er voor een bepaalde methode worden gekozen. Deze methode wordt vaak bepaald door de situatie op de markt, maar is ook een politieke afweging. In de uitgiftevoorwaarden van de gekozen methodiek kunnen nadere eisen worden gesteld over wie er wel en niet in mag schrijven op een kavel. Deze eisen moeten uiteraard wel voldoen aan de wet- en regelgeving. Een voorwaarde welke tegenwoordig bijvoorbeeld vaak wordt gesteld aan een inschrijver voor een kavel is een zelfbewoningsplicht van een aantal jaar, dit om speculatie te voorkomen.

Hulp nodig bij het bepalen van de uitgiftevoorwaarden of uitgiftemethodiek? Wij ondersteunen u graag. Neem contact met ons op door te mailen naar info@metafoorvastgoed.nl of te bellen naar 088 – 00 66 100. Of dien uw vraag in via de adviesdesk.

Jouw partner in vastgoedadvies

Deel :

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen Metafoor Vastgoed.

Neem contact op

Telefoonnummer

088 006 6100

E-mailadres

info@metafoorvastgoed.nl