Dat we ons vastgoed moeten voorzien van duurzame energie is niets nieuws en staat ook niet ter discussie. Wel is de vraag hoe, en hoe we dat gaan financieren. In dit bericht gaat Henk van der Stelt in op de duurzame financiering van duurzame energie. Onder duurzame energie verstaan we herbruikbare, milieuvriendelijke, betrouwbare en betaalbare opwekking en gebruik van energie.
Duurzame energie voor maatschappelijk vastgoed
Een regelmatig geziene vorm van duurzame energie voor veelal grotere gebouwen is de Warmte/ koude opslag (WKO) installatie. Dit is een installatie die ervoor zorgt dat warmte en koude opgeslagen kunnen worden en al naar gelang de vraag hergebruikt kan worden om het gebouw te verwarmen of te koelen. Daar zijn bronnen voor nodig in de bodem en een installatie, die het water laten circuleren en eventueel na verwarmen.
Er zijn nog andere vormen, zoals luchtwarmte pompen en geothermische installaties, maar we beperken ons nu even tot de WKO-installatie. Deze installaties zijn kostbaar en veelal voor een individuele eigenaar zeer lastig financierbaar. Ter indicatie: voor een kantoorgebouw van 10.000 m2 BVO zijn de kosten ⬠1.300.000,-
Financiering voor langere termijn
Nu bestaat de mogelijkheid om de WKO-installatie eigendom te laten blijven van de installateur, die dan ook verantwoordelijk is voor de goede werking en onderhoud, en die dan via de kosten van energielevering de kosten van de installatie terugverdient (De afschrijving kan dan op 30 jaar gesteld worden).
Deze mogelijkheid kan gerealiseerd worden via een opstalrecht. De eigenaar van het onroerend goed vestigt een opstalrecht voor de energieleverancier, waarbij de installateur eigenaar blijft van de installatie en deze ook via een banklening o.i.d. kan financieren. Deze constructie geeft ook zekerheid aan de financier dat de installatie goed onderhouden wordt en als onderpand kan dienen voor de lening.
Opstalrecht en bronmanagement
Aandacht moet er wel zijn voor de bronnen omdat deze veelal in het openbaar gebied liggen en dus ook in het opstalrecht meegenomen moeten worden. Grondeigenaren zullen terdege rekening moeten houden met het plaatsen van de bronnen omdat deze elkaar kunnen beïnvloeden. Dus enig âbronmanagementâ is wel nodig.
De installateur kan dan, met het opstalrecht op zak, de gehele installatie leveren en aanbrengen, inclusief WIOR (Werken In Openbare Ruimte) en waterwet vergunning, en heeft, met het voor langere tijd gevestigd eigendom, een stabiele cashflow door middel van de energielevering.
Voordelen
Nadelen
- Duurzame energie
- Onderhoud en werking gewaarborgd
- Langdurige financiering mogelijk
- Hogere energierekening gebruiker
- Switchen van leverancier nauwelijks mogelijk
Advies nodig bij de opstalrechtconstructie van een WKO installatie?
Metafoor adviseert bij vraagstukken over vastgoed. Wij kunnen het totaalmanagement verzorgen op portefeuille niveau met onze eigen routekaart. Als u meer wilt weten over deze opstalrechtconstructie, neem dan contact op met Metafoor Vastgoed. Wij kunnen u adviseren over de opstalrecht contracten en afspraken die hiervoor benodigd zijn.