De afgelopen jaren hebben veel gemeenten stappen gemaakt in het weren van speculanten op de vastgoedmarkt. Steeds vaker nemen gemeenten een voorwaarde op in de verkoopovereenkomst met een zelfbewoningsplicht. Deze maatregel moet de vastgoedmarkt toegankelijker en betaalbaarder maken voor particulieren.
Kavels verkopen in een overspannen woningmarkt
Veel gemeenten verkopen momenteel kavels en in de overspannen woningmarkt wordt de belangstelling voor het kopen van een kavel steeds groter. Veel mensen melden zich aan voor de loting van de kavels. Na de loting zijn alle kavels onder optie.
Woning na voltooiing bouw direct doorverkocht met veel winst
Na een paar maanden wordt één van de kavels inclusief woning aangeboden op Funda via een makelaar. De kavel blijkt onder optie te zijn bij een ontwikkelaar of een makelaar. Er wordt een koper gezocht voor het te bouwen huis en na het bouwen van de woning wordt de woning met veel winst verkocht. Dit wekt veel irritatie bij geïnteresseerde particuliere kavelkopers, want het zijn toch particuliere kavels?
Voorschrijven van zelfbewoning om speculatie tegen te gaan
Het voorschrijven van zelfbewoning om speculatie tegen te gaan, kan dit soort situaties voorkomen. Dit houdt in dat de koper in de koopakte laat vastleggen dat hij of zij de intentie heeft om het aangekochte zelf te gaan bewonen. Een anti-speculatiebeding voorkomt het speculeren met nieuwbouwwoningen en misbruik van kortingsregelingen. Uiteindelijk zal dit resulteren in meer ruimte voor bepaalde doelgroepen op de woningmarkt, die zonder het opnemen van een anti-speculatiebeding amper kans maken op een koopwoning.
Wilt uw organisatie meer weten over anti-speculatiebeding/zelfbewoningsplicht en hoe u dit kunt opnemen in een verkoopovereenkomst? De adviseurs van Metafoor helpen u graag bij het opstellen van de verkoopovereenkomst of het verkoopbeleid. Dien uw vraag in via de adviesdesk en wij helpen u graag.