Nauwkeurigere berekening van de WOZ-waarde van woningen vanaf januari 2022

Andere rekenmethode van de WOZ-waarde

De waarderingskamer heeft aangekondigd dat uiterlijk in 2021 alle gemeenten de gebruiksoppervlakte dienen te gebruiken voor de WOZ-taxaties naar de waardepeildatum 1 januari 2021 (WOZ-beschikkingen voor 2022).[1] Deze verandering zal in ongeveer 250 van de 352 gemeenten worden doorgevoerd omdat overige gemeenten al zijn overgestapt naar de nieuwe rekenmethode.  Dit is een belangrijke stap in het bereiken van een uniforme WOZ-taxatie en daarmee een nauwkeurigere bepaling van de WOZ-waarde volgens de waarderingskamer. Voorheen was niet de woonoppervlakte maar de bruto-inhoud bepalend voor de berekening.

Gevolgen van de nieuwe rekenmethode

Een andere rekenmethode van de WOZ-waarde van woningen kan gevolgen hebben voor de WOZ-waardes. De waarde kan hoger of lager worden door deze wijziging. Aan de hand van de WOZ-waarde wordt de OZB-belasting geheven. In het geval dat de WOZ-waarde toeneemt, is de te betalen OZB-belasting ook hoger. De waarderingskamer heeft aangegeven dat de wijziging tot nu toe voor de mensen geen verschil heeft gemaakt in de te betalen OZB-belasting.[2] In het geval dat het bedrag van de te betalen OZB-belasting wel aangepast is in 2022, is het advies van de waarderingskamer om hierover contact op te nemen met de betreffende gemeente. Op deze manier kan de gemeente nagaan in hoeverre de nieuwe aanslag kloppend is.

Een andere WOZ-waarde heeft niet alleen invloed op de OZB-belasting. De WOZ-waarde speelt ook een rol in het puntensysteem van een huurwoning. Met het puntensysteem wordt bepaald of een woning valt onder de sociale huur en wat maximaal als huurprijs kan worden gehanteerd. Op het moment dat de WOZ-waarde toeneemt kan dat een benadeling zijn doordat hiermee de huurprijs toeneemt.

Berekening op basis van woonoppervlakte vanaf 1 januari 2022

Vanaf 1 januari 2022 werken dus alle gemeenten mee aan de nieuwe berekeningsmethode van de WOZ-waarde. De waarderingskamer heeft aangegeven dat er weinig tot geen verandering zal komen in de WOZ-waarde door deze aanpassing. Tevens is er de mogelijkheid voor een ieder om contact op te nemen met de gemeente voor als dit wel het geval is. Uiteindelijk zal de tijd ons leren wat de gevolgen zullen zijn van de nieuwe rekenmethode.

Heeft u vragen over het berekenen van de WOZ-waarde? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 088 – 00 66 100 of te mailen naar info@metafoorvastgoed.nl. Of dien uw vraag in via de adviesdesk.


[1] https://www.waarderingskamer.nl/bag-woz-gebruiksoppervlakte/taxeren-op-oppervlakte/

[2] https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10462490/woz-waarde-in-2022-overal-op-basis-van-woonoppervlakte

Jouw partner in vastgoedadvies

Deel :

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen Metafoor Vastgoed.

Neem contact op

Telefoonnummer

088 006 6100

E-mailadres

info@metafoorvastgoed.nl