Gemeenten hebben voorbeeldfunctie bij verduurzaming vastgoed

Maandag 27 september, TROUW

Gemeenten bezitten zo’n 40 miljoen vierkante meter aan maatschappelijk vastgoed. Dit staat voor totaal 36.187 gebouwen. Er staat hen een flinke en urgente opgave te wachten als het om de verduurzaming van de gebouwen gaat.

Daar wordt door diverse gemeenten al hard aan gewerkt. Met een vastgoedscan helpt adviesbureau Metafoor Vastgoed gemeenten bij de inventarisatie, analyse en verduurzaming van de vastgoedportefeuille. Gemeenten hebben veel vastgoed in bezit in eigen beheer, niet alleen voor de eigen dienstverlening, maar ook bijvoorbeeld sportzalen, zwembaden, scholen en cultuurcentra.

Vastgoedscan

De klimaatdoelen van Parijs zijn duidelijk: 95% CO2-reductie en aardgasvrij in 2050. “Als gemeente heb je een voorbeeldfunctie,” meent Peter Broer, algemeen manager van Metafoor. “De ambitie van de meeste colleges is hoog. Je wilt je burgers laten zien
dat je er mee bezig bent en resultaten boekt. Dat maakt de opgave nog dwingender.” Metafoor helpt gemeenten op weg met een vastgoedscan. “Bij sommige gebouwen is er een urgentie om, bij wijze van spreken, morgen al te starten. Andere gebouwen kun
je juist wat meer naar achter schuiven om wellicht later te vervangen of te renoveren in plaats van nu te verduurzamen. Met de scan proberen we gemeenten duidelijkheid te geven wat hen te doen staat.” De scan kijkt ook naar welk geld al is gereserveerd voor renovatie. “Als je toch al van plan bent om het dak te vervangen, is dat een geschikt moment om zonnepanelen te plaatsen. Met de verduurzamingsopgave is er geen andere keuze meer, dan op één plek binnen de organisatie de vastgoedportefeuille te beheren,” benadrukt Broer. “Alleen dan kun je duidelijk krijgen hoeveel tijd, geld en capaciteit nodig is om de opgave aan te kunnen.”

Whitepaper

Metafoor Vastgoed heeft de whitepaper Verduurzaming Gemeentelijk Vastgoed opgesteld om gemeenten inzicht te geven in het proces van het verduurzamen van bestaand gemeentelijk vastgoed. Download de whitepaper via deze link.

Jouw partner in vastgoedadvies

Deel :

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen Metafoor Vastgoed.

Neem contact op

Telefoonnummer

088 006 6100

E-mailadres

info@metafoorvastgoed.nl