Vooroordelen: Hoe is het echt om ambtenaar te zijn?

De ambtenaar die naar buiten staart en om vijf uur alles uit z’n handen laat vallen. Misschien wel het bekendste, maar ook het meest platgeslagen vooroordeel. Een goede reden om het zelf te onderzoeken én te ervaren. Zeker in deze tijd waarin de overheid regelmatig onder vuur ligt.

Ben je ambtenaar? Oordeel klaar

Zelf ervaren dus. Op verjaardagen is de reactie van vrienden en familie eenduidig: “Een klus bij de gemeente? Maar dan ben je dus… ambtenaar!?” Oordeel klaar. En eerlijk is eerlijk, de (voor)oordelen bestonden bij mij ook. Deels uit ervaring, deels opgetekend uit ervaringen van anderen.

Onderzoeken en ervaren; de beste leermethode

Met mijn cv volledig gebouwd in het commerciële vastgoed was het overigens nog geen eenvoudige om uit de stapel geplukt te worden. Maar in Delft bleek al snel een wederzijdse klik. Het gemeentelijke vastgoedbedrijf heeft voor een vastgoedprofessional een veelheid aan uitdagingen waar je in het commerciële vastgoed zelden mee te maken krijgt. Vanuit een maatschappelijke invalshoek sluit de gemeente overeenkomsten met bijvoorbeeld volkstuinverenigingen, statushouders, scholen, kunstenaars, maar ook met boeren over landbouwgrond. Wat met name opvalt binnen de gemeente is de enorme gedrevenheid en een ‘getting things done’ mentaliteit waardoor ook aan de beperkingen van de Wet Markt en Overheid en het systeem van de kostprijsdekkende huur een mouw kan worden gepast. Sommige zaken blijven moeilijk uit te leggen en werken in de praktijk belemmerend (Didam-arrest). Maar dat maakt het werk tegelijk ook uitdagend.

Ambtenaren zijn net mensen

Dat alles met hoog opgeleid en veel ervaren personeel waar de doorsnee vastgoedbelegger of ontwikkelaar zijn vingers bij aflikt. Keihard voor een mooie (maatschappelijke) zaak. Tuurlijk gaan er dingen niet goed. Ambtenaren zijn net mensen. Maar de rechten die mensen zich toe-eigenen of de houding die mensen zich denken te kunnen permitteren jegens de gemeente is op z’n zachtst gezegd opvallend. Dat is misschien wel de grootste eyeopener.

Hulde aan de ambtenaar

Dus voor wat betreft mijn ervaring? Hulde aan de ambtenaar! Ik daag iedereen uit – in het bijzonder met een commerciële achtergrond – het eens te proberen. De diversiteit, gedrevenheid en de uitdagende dossiers zullen je verbazen.

Jouw partner in vastgoedadvies

Deel :

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen Metafoor Vastgoed.

Neem contact op

Telefoonnummer

088 006 6100

E-mailadres

info@metafoorvastgoed.nl