Succesvolle kennissessie ‘Van vastgoedbeleid naar implementatie’ bij de gemeente Assen

Vorig jaar is voor het eerst de vragenlijst “Positionering Vastgoedmanagement Gemeenten” (PVG)  verstuurd. In dit onderzoek ligt de focus – zoals de naam aangeeft – op het gemeenlijk vastgoedmanagement. Met de resultaten krijgen gemeenten de mogelijkheid zichzelf te positioneren ten opzichte van andere gemeenten om zo te kunnen bepalen wie interessante gesprekspartners zijn.

Er zijn inmiddels een aantal bijeenkomsten georganiseerd in het land waarin de PVG-analyse centraal stond. Dit keer organiseerden wij in samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen de kennissessie voor de Noord-Nederlandse gemeenten. De gemeente Assen was onze gastvrouw en Annette van den Beemt, promovendus lectoraat Maatschappelijk Vastgoed aan de Hanzehogeschool Groningen, verwelkomde de gasten.

Algemene ontwikkelingen Maatschappelijk vastgoed

Jan Veuger, lector Maatschappelijk Vastgoed aan de Hanzehogeschool Groningen, startte de bijeenkomst met een lezing over de algemene ontwikkelingen in gemeentelijk (maatschappelijk) vastgoed. Omdat de Barometer Maatschappelijk Vastgoed als onderzoek en in boekvorm inmiddels al 10 jaar bestaat is het interessant om terug te kijken. Meest genoemde punten waar gemeenten actief mee zijn is het invoeren van een kostprijsdekkende huur, kostenverlagende maatregelen bij beheer van vastgoed en steeds vaker ook risicobeheer.  Dit laatste blijkt ook dat de vele Rekenkameronderzoeken die er de afgelopen jaren zij geweest rondom gemeentelijke vastgoed. Verder is er een trend zichtbaar dat gemeenten steeds meer van aanbodgerichte naar een vraaggerichte strategie kiezen voor het vastgoedbeheer.

Welkom door gemeente Assen

Na Jan Veuger kwam Jan Mike Wester aan het woord. Jan Mike Wester is teamleider Vastgoed en Grondzaken bij de gemeente Assen. Hij verwelkomde alle bezoekers hartelijk bij de kennissessie. Ook heeft hij een interessant inkijkje gegeven hoe gemeente Assen de afgelopen jaren de afdeling Vastgoed- en grondzaken heeft gecentraliseerd. Een interessante ontwikkeling van dit moment is dat ze voor een gebouwobject het maatschappelijk rendement hebben uitgerekend op basis van een MKBA-analyse.

Resultaten PVG-analyse

Na Jan Mike Wester nam Annette van den Beemt weer het woord. Zij presenteerde de resultaten van de PVG-analyse van 2016. Er deden 57 gemeenten mee aan dit onderzoek en de resultaten verschenen in de “‘Barometer Maatschappelijk Vastgoed 2016”. In dit artikel hebben ook Peter Broer en Leo Looise de resultaten vanuit hun praktijkervaringen bekeken en becommentarieerd. De PVG-analyse is ook uitgevoerd voor de Gemeente Assen zodat zij zich zelf ook kunnen vergelijken ten opzicht van andere gemeenten die hebben meegedaan. In 2018 komt het tweede PVG-onderzoek.

Stap voor Stap op weg naar Professioneel Vastgoedbeheer

Peter Broer, accountmanager bij Metafoor Vastgoed en Software, nam het woord over van Annette van de Beemt. Hij presenteerde hoe vastgoedbeheerders hun vastgoedbeheer stap voor stap kunnen professionaliseren. Belangrijk bij dit proces is om in de juiste volgorde van Inventariseren naar Analysen naar Optimaliseren uiteindelijk te komen bij de laatste stap: Vastgoed op Orde! Interessante publicatie van 2017 waaraan Metafoor ook heeft bijgedragen is: Rollen in het Vastgoedmanagement.

Van onderzoek en methodiek naar de praktijk: het voorbeeld van Zutphen

Na een korte pauze opende Hans Schut van de gemeente Zutphen het tweede gedeelte van de middag. Hij nam de gemeente Zutphen als voorbeeld en legde over haar proces van onderzoek en methodiek naar de praktijk. Hierin kwam mooi naar voren welke knelpunten er zijn bij het implementeren van een vastgoedplan. Met name het scheiden van de publieke en de private rol zijn lastig om dat daarmee ook inzichtelijk wordt hoe de (dubbele) subsidiestromen lopen naar de gebruikers van gemeentelijk vastgoed.

Samen aan de slag: Waar staat jouw gemeente?

Aan het eind van de middag was er ruimte om te sparren met alle sprekers van de kennissessie.  Dit aan de hand van stellingen rondom de thema’s : Aansturing;  teamontwikkeling; vak inhoud en systemen.

Ter afsluiting  van de bijeenkomst was er tijd gereserveerd om na te praten onder het genot van een borrel die aangeboden werd door Metafoor. De kennissessie was een enorm succes en wij kijken uit naar de volgende sessie.

Jouw partner in vastgoedadvies

Deel :

Loraine van Huenestein

Loraine van Huenestein

Loraine is onze Corporate Recruiter. Heeft u vragen over consultancy of een vacature? Neem dan contact op met Loraine. U kunt haar bellen op +31 6 51 26 94 98 of een e-mail sturen naar loraine.van.huenestein@metafoor.nl. Loraine staat klaar om u te helpen.

Bekijk alle artikelen van deze adviseur

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen Metafoor Vastgoed.

Neem contact op

Telefoonnummer

088 006 6100

E-mailadres

info@metafoorvastgoed.nl