Metafoor ondersteunt de gemeente Moerdijk bij de legalisatie van het gebruik van gemeentegrond

Veel gemeenten hebben recentelijk besloten het gebruik van gemeentegrond op orde te gaan brengen. Veelvoorkomende redenen hiervoor zijn dat gemeenten een toename zien in het (oneigenlijk) gebruik van gemeentegrond en dat zij het verlies door verjaring willen beperken. Daarnaast is het belangrijk om duidelijkheid te scheppen in eigendomssituaties. Ook de gemeente Moerdijk heeft besloten het gebruik van gemeentegrond te gaan legaliseren, door de grond te verkopen of te verhuren. Metafoor ondersteunt de gemeente sinds het voorjaar bij dit project. Naast onze eigen medewerkers, interviewden wij ook twee medewerkers van de gemeente over het project. Natascha van den Bosch (projectleider) en Ico Goedhart (teamleider) stonden ons graag te woord.

Legalisatie gebruik gemeentegrond binnen de gemeente Moerdijk

De gemeente Moerdijk beschikte voorafgaand aan de aanbesteding van het project over een inventarisatie van in gebruik genomen grond. Vanuit ons kantoor in Dronten hebben de adviseurs van Metafoor de inventarisatie gecontroleerd en verschillende percelen opnieuw ingemeten. Er zijn circa 500 percelen aan het licht gekomen waar grond in gebruik is genomen. Na onze eigen inventarisatie hadden Dora Matuyu, Gijs van Oosterhout en Daniël den Besten een betrouwbare basis om te starten met de uitvoering van het project.

De gemeente Moerdijk is opgedeeld in 11 kernen. Het project is gestart met de kernen Zevenbergen, Zevenbergschen Hoek en Langeweg. Vervolgens zullen Noordhoek en Standdaarbuiten aangeschreven worden. Uiteindelijk zullen Fijnaart, Heijningen, Helwijk, Willemstad, Klundert en Moerdijk in delen worden opgepakt.

De grondprijs binnen de gemeente Moerdijk is € 80,- per vierkante meter. Bij grote percelen dient de grond getaxeerd te worden. Tot nu toe is dit nog niet voorgekomen, maar deze percelen zullen nog wel volgen gedurende het project. Vooral in het buitengebied zijn er grotere stukken grond in gebruik genomen.

Het informeren van de inwoners over in gebruik genomen gemeentegrond

Het project is opgesplitst in delen van 60 dossiers. Per projectfase is de eerste stap de eigenaren van de percelen uit te nodigen voor een bewonersavond. Tijdens zo’n bijeenkomst worden zij geïnformeerd over het project en de grondprijzen. Vervolgens ontvangen de genodigden binnen enkele weken een brief waarin hun persoonlijke situatie wordt toegelicht. In deze brief wordt vermeld of en hoe zij deze grond aan kunnen kopen.

Status project legalisatie gebruik gemeentegrond gemeente Moerdijk

Tot nu toe hebben er 3 bewonersavonden plaatsgevonden en zijn de kernen Zevenbergen, Zevenbergschen Hoek en Langeweg aangeschreven. In een aantal gevallen zijn er al stroken gemeentegrond verkocht en de eerste levering heeft zelfs al plaatsgevonden. Het project krijgt nu steeds meer naamsbekendheid in de gemeente Moerdijk. De bewoners binnen de gemeente reageren over het algemeen positief op het project.

Rolverdeling medewerkers

Gijs van Oosterhout en Daniël den Besten zijn gestart met de legalisatie van het gebruik van gemeentegrond. Momenteel ondersteunt Dora Matuyu hen bij de uitvoering van het project. Uiteindelijk zal Dora alle uitvoerende werkzaamheden overnemen en zal Gijs zich volledig op de rol van projectleider gaan richten.

Natascha van den Bosch (projectleider vanuit de gemeente) is voor Gijs een eerste  aanspreekpunt. Samen sparren zij over hoe ze bepaalde dossiers kunnen aanpakken, waarbij Gijs een leidende rol heeft. Daarnaast begeleiden ze samen de bewonersavonden. Ico Goedhart (teamleider) is bij het voortraject van het project betrokken geweest. ‘Ik volg het project meer op de achtergrond, omdat het project nu goed loopt’, aldus Ico Goedhart.

Samenwerking gemeente Moerdijk en Metafoor

De gemeente Moerdijk is zeer tevreden over de samenwerking met Metafoor Vastgoed. Op dit moment weten Ico Goedhart en Natascha van den Bosch geen verbeterpunten op te noemen, aangezien het project voorspoedig verloopt.

Heeft uw gemeente ook behoefte aan extra ondersteuning op de afdeling vastgoed en grondzaken? Neem dan contact met ons op. Wij bieden een totaaloplossing van bestuurlijk niveau tot aan de uitvoering.

Jouw partner in vastgoedadvies

Deel :

Loraine van Huenestein

Loraine van Huenestein

Loraine is onze Corporate Recruiter. Heeft u vragen over consultancy of een vacature? Neem dan contact op met Loraine. U kunt haar bellen op +31 6 51 26 94 98 of een e-mail sturen naar loraine.van.huenestein@metafoor.nl. Loraine staat klaar om u te helpen.

Bekijk alle artikelen van deze adviseur

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen Metafoor Vastgoed.

Neem contact op

Telefoonnummer

088 006 6100

E-mailadres

info@metafoorvastgoed.nl