Metafoor biedt oplossing voor Generatiepact bij gemeenten

Door de vergrijzing in Nederland gaat de komende jaren tot wel 26% van de werknemers met pensioen. De overheid is koploper bij de vergrijzing. De gemiddelde leeftijd van de overheidsmedewerkers bedraagt 44,6 jaar. Door de toenemende vergrijzing is het noodzakelijk  dat de overheid tijdig zorgdraagt voor een goede kennisoverdracht van oudere medewerkers naar nieuwe mensen. Metafoor Vastgoed en Software maakt zich sterk voor verjonging bij gemeenten. Hiervoor wordt een speciaal traineeprogramma opgezet.

De gemeente Utrecht biedt momenteel twee jonge vastgoedadviseurs van Metafoor Vastgoed en Software de ruimte om zich te ontwikkelen binnen de organisatie om daarmee te voorzien in de behoefte als gevolg van  het generatiepact. Wij gingen dinsdag 28 maart 2017 naar het stadskantoor in Utrecht voor een interview met onze adviseurs Alexander Beekhof en Robin Oldebeerlink en, vanuit de gemeente Utrecht, senior vastgoedadviseur en waarnemend afdelingshoofd Grondzaken Pim Sanders. Het interview werd afgenomen door Carola Ton (Werving en Selectie) en Loraine van Huenestein (Online Marketing), beiden werkzaam bij Metafoor Vastgoed en Software.

Voordelen voor de gemeente

Tijdens het interview kwam naar voren dat de jonge adviseurs zeer snel kennis tot zich nemen. Jonge werknemers zijn in staat zich snel te ontwikkelen en hebben vaak meer kennis omtrent automatisering. Wel meent Pim Sanders dat jonge, externe adviseurs snel inzetbaar moeten zijn en enige kennis en ervaring dienen te hebben vanuit vastgoedgerichte cursussen of vanuit de praktijk. Aan Robin en Alexander merkt hij dat zij al snel hun eigen weg vonden binnen de organisatie.

Ontwikkelmogelijkheden voor jonge adviseurs

Alexander en Robin spreken hun waardering uit over de ontwikkelingsmogelijkheden die de gemeente Utrecht hen heeft geboden. Naast de taken waarvoor de adviseurs in eerste instantie zijn aangenomen, is er veel ruimte voor ontwikkeling binnen andere disciplines. Zo hield Robin zich in eerste instantie alleen bezig met de vrije kaveluitgifte. Binnen enkele maanden werd hij ook zelfstandig ingezet op de behandeling van dossiers omtrent de verkoop van snippergroenstroken en erfpacht. Zo zijn hij en Alexander ondertussen verantwoordelijk voor onderdelen van het project waarbij Utrechtse erfpachters hun erfpachtrecht om kunnen zetten naar voleigendom en doorlopen zij het juridische proces en de notariële afwikkeling. Inmiddels is Alexander aan de slag gegaan als volwaardig juridisch adviseur binnen het team Vastgoed bij de gemeente Kampen. Alexander: ‘Ik ben de gemeente Utrecht erg dankbaar voor deze stap in mijn carrière, evenals Metafoor’.

Trainingen en cursussen

Zowel Alexander als Robin werden in de beginfase in het diepe gegooid.  Robin: ‘Erg leerzaam en uitstekend voor de persoonlijke ontwikkeling. Trainingen en cursussen hadden dit proces wel gestroomlijnder kunnen laten verlopen.’ Alexander: ‘Vanuit de studie (master Nederlands Recht, RUG) neem je natuurlijk ontzettend veel informatie tot je. Het erfpachtrecht is maar een klein onderdeel daarvan. Een korte, vakgerelateerde (opfris)cursus vanuit het advieskantoor zou hierop kunnen inspringen. Het verdient ook aanbeveling om basiskennis bij te brengen over het functioneren van lokale overheden.’ Ook Pim Sanders gaf aan dat het goed zou zijn om jonge medewerkers in dienst te nemen die, naast de kennis uit hun studie, al over bepaalde specifieke basiskennis beschikken. Daarbij dient gedacht te worden aan de beginselen van de Gemeentewet, delegatie- en mandaatregelingen en vakinhoudelijke kennis omtrent zaken als het recht van erfpacht.

Metafoor Traineeship

Gezien de behoefte bij gemeenten aan jonge adviseurs met de juiste basiskennis, heeft Metafoor Vastgoed en Software een traineeship opgezet, waarin pas afgestudeerden worden klaargestoomd voor een functie bij de gemeente. Tijdens dit traineeship wordt de trainee binnen een periode van zes maanden tot één jaar opgeleid door het volgen van verschillende trainingen en cursussen. Tijdens het programma gaat de trainee al aan de slag bij de gemeente. Het resultaat van het traineeship is dat de trainee uiteindelijk beschikt over een stevige, vastgoedgerelateerde basiskennis en kennis omtrent het doen en laten van de gemeente. Op basis hiervan hebben zij een voorsprong op andere beginnende adviseurs en maken zij kans op een aanstelling bij de gemeente waar zij als trainee werkzaam zijn.  Het voordeel voor gemeenten is dat zij flexibel kunnen inspelen op de vergrijzing  en dat zij de kennis die zich op dit moment nog in de organisatie bevindt, kunnen overdragen.

Als u interesse heeft in een vastgoedtrainee via Metafoor, neem dan contact met ons op: 088 – 00 66 100 of via info@metafoorvastgoed.nl.

Jouw partner in vastgoedadvies

Deel :

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen Metafoor Vastgoed.

Neem contact op

Telefoonnummer

088 006 6100

E-mailadres

info@metafoorvastgoed.nl