Metafoor biedt ondersteuning bij kaveluitgifte project Oosterwold

Naast een adviesbureau is Metafoor Vastgoed ook een detacheringsbureau dat vastgoedadviseurs, projectmanagers en juristen inzet bij overheidsorganisaties om advies te geven en ondersteuning te bieden bij vastgoed- en grondzaken. Op dit moment zijn onze adviseurs bij ongeveer 35 overheidsorganisaties werkzaam.

Ook bij de gemeente Almere is een jurist van Metafoor Vastgoed en Software werkzaam. Hendrika Sinnema biedt hier ondersteuning bij het bijzondere project Oosterwold. Oosterwold is een gebied van 4300 hectare tussen Almere en Zeewolde waar initiatiefnemers een kavel kunnen aankopen waarvan zij de grootte zelf mogen bepalen en welke zij naar wens mogen inrichten. Zij bepalen niet alleen over de woning of voorziening die op de kavel gebouwd zal worden, maar ook over de wegen, paden, groen, water en de openbare ruimte. Initiatiefnemers dienen dus zelf alles uit te zoeken en te regelen, een echt doe-het-zelf-project! Gebied Oosterwold zal organisch ontwikkelen en uiteindelijk zullen er 15.000 woningen in het gebied gerealiseerd worden. De woningen mogen maar 12,5 procent van het kaveloppervlakte opnemen en 50 procent van de kavel is bestemd voor stadslandbouw. Hierdoor blijft het huidige groene agrarische karakter behouden. Daarnaast landen er ook initiatieven als een voedselbos en een stadsboerderij.

Project Oosterwold enorm populair

Er staat een enorme druk op de woningmarkt in de Noordvleugel van de Randstad waar Almere toe behoort. Ook zijn er in deze regio vrijwel geen mogelijkheden om op betaalbare wijze je eigen leefomgeving vorm te geven zoals in Oosterwold. Tel daarbij de enorme ontwikkelvrijheid en een groene omgeving met ruimte voor bijvoorbeeld een grote moestuin onder de rook van Amsterdam en Utrecht op, en je begrijpt dat de aantrekkingskracht van Oosterwold voor zelfbouwers groot is.

Momenteel zijn er zo’n 1000 initiatiefnemers actief met het ontwikkelen van een initiatief in het gebied. De overeenkomsten van ongeveer 100 initiatiefnemers liggen bij de notaris voor de laatste handtekening en er zijn inmiddels zo’n 100 woningen opgeleverd. Iedere maand organiseert het gebiedsteam Oosterwold twee informatiebijeenkomsten waar 15 tot 20 geïnteresseerden worden uitgenodigd.

De gebiedsontwikkeling in Oosterwold krijgt veel binnenlandse aandacht, aangezien het een erg vernieuwend project is dat vooruitloopt op de nieuwe omgevingswet. Het aan zet laten van de zelfbouwers voor de woning en leefomgeving, maar ook waterberging, riolering en wegen, is op zo’n grote schaal in Nederland nooit eerder uitgevoerd. Ook internationaal komen projecten als deze nog niet veel voor. De gemeente Almere is door Harvard University genomineerd voor de 13e Veronica Rudge Green Prize. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan exemplarische stedenbouwkundige projecten. De gemeente Almere is hiervoor geselecteerd vanwege haar betaalbare zelfbouw woningprogramma’s.

Metafoor biedt ondersteuning bij de kaveluitgifte

Hendrika Sinnema biedt ondersteuning bij het proces van de uitgifte van kavels. De grond die via het gebiedsteam Oosterwold wordt verkocht, is in eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. Hendrika stelt de overeenkomsten tussen de gemeente Almere en het Rijksvastgoedbedrijf op voor de aankoop van de kavels. Daarnaast stelt zij overeenkomsten op tussen de gemeente Almere en de initiatiefnemers voor de verkoop van de kavels. Omdat deze manier van gebiedsontwikkeling nieuw is, dient de traditionele werkwijze voor kaveluitgifte stapsgewijs herzien te worden. Dit betekent dat Hendrika ook vaak gevraagd wordt mee te denken over slimme en vernieuwende oplossingen om bijvoorbeeld het uitgifteproces te versnellen.

Meer weten over project Oosterwold? Klik dan hier.

Jouw partner in vastgoedadvies

Deel :

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen Metafoor Vastgoed.

Neem contact op

Telefoonnummer

088 006 6100

E-mailadres

info@metafoorvastgoed.nl