Metafoor aanwezig op bijeenkomst Wet Markt en Overheid van Bouwstenen voor Sociaal

Voor gemeentelijk vastgoed moet vanaf 1 juli 2014 een minimale kostprijsdekkende huur doorberekend worden. Hiermee voldoen gemeenten aan de gedragsregels van de Wet Markt en Overheid. Bouwstenen voor Sociaal organiseerde op 11 mei een bijeenkomst waar de Wet Markt en Overheid centraal stond. Metafoor Vastgoed was ook aanwezig tijdens deze bijeenkomst. Gastheer was gemeente Oss die ons een interessante rondleiding heeft gegeven door het pas gerenoveerde en prachtige gemeentehuis.

Wet Markt en Overheid

Wanneer overheden concurreren met bedrijven, bijvoorbeeld bij het aanbieden van diensten op de markt, dienen zij zich aan verschillende gedragsregels te houden om concurrentievervalsing te voorkomen. De vier gedragsregels waaruit de Wet Markt en Overheid bestaat zijn: het bevoordelingsverbod, doorberekening kosten, functiescheiding en gegevensgebruik. Ook bij activiteiten als verhuur dienen gemeenten zich dus aan deze gedragsregels te houden. Een voorbeeld van de eerste gedragsregel is dat overheden minimaal de integrale kosten dienen door te berekenen bij het berekenen van de kostprijsdekkende huur, waarbij de vermogenskosten en afschrijving- en onderhoudskosten van activa en operationele kosten in aanmerking genomen dienen te worden.

Bijeenkomst Wet Markt en Overheid

De bijeenkomst Wet Markt en Overheid van Bouwstenen voor Sociaal vond plaats in het Gemeentehuis in Oss. Tijdens het eerste gedeelte van het programma werd er ingegaan op de organisatiemodellen die zijn opgesteld voor wijkvoorzieningen. Scholen en kinderopvang maken hier deel van uit. Hierbij werden 4 modellen besproken die door het netwerk Wijkvoorzieningen zijn samengesteld. Tijdens het tweede gedeelte van de bijeenkomst werd de Wet Markt en Overheid besproken, waarbij de gemeente Delft een praktijkcasus inbracht. Een afstudeerder HBO-Rechten bij Metafoor Vastgoed en Software, heeft de aanwezigen tijdens de bijeenkomst kort verteld over haar afstudeeronderzoek. Het onderzoek richt zich op de eerste gedragsregel van de Wet Markt en Overheid. De aanwezige gemeenten hebben toegezegd om een bijdrage te leveren aan het onderzoek van de afstudeerder. Zij zullen als dank voor de medewerking als eerste het afstudeeronderzoek ontvangen vanuit Metafoor.

Jouw partner in vastgoedadvies

Deel :

Loraine van Huenestein

Loraine van Huenestein

Loraine is onze Corporate Recruiter. Heeft u vragen over consultancy of een vacature? Neem dan contact op met Loraine. U kunt haar bellen op +31 6 51 26 94 98 of een e-mail sturen naar loraine.van.huenestein@metafoor.nl. Loraine staat klaar om u te helpen.

Bekijk alle artikelen van deze adviseur

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen Metafoor Vastgoed.

Neem contact op

Telefoonnummer

088 006 6100

E-mailadres

info@metafoorvastgoed.nl