Interactieve Lunch en Learn ‘Snippergroen en verjaring in de praktijk’

Steeds meer gemeenten in Nederland starten met een project Snippergroen. Tijdens onze Lunch en Learn  over snippergroen en verjaring op donderdag 31 januari bij de gemeente Moerdijk deelden wij onze praktijkervaring. Metafoor ondersteunt de gemeente Moerdijk bij het snippergroenproject en om deze reden was de gemeente gastvrouw bij deze Lunch en Learn. 28 medewerkers van 16 gemeenten namen deel aan de bijeenkomst, wat zorgde voor een erg interactieve en interessante Lunch en Learn.

Verjaring & Schadevergoeding na verjaring van grond

Berrique de Jong startte de bijeenkomst en vertelde over de eisen bij verjaring en de verkeersopvatting rondom verjaring. Aan de hand van vier uitspraken vertelde ze meer over eigendomspretentie. Ze legde vervolgens uit hoe goede trouw aangetoond kan worden en hoe het zit in het geval van landbouwgrond.

Vervolgens gaf Berrique de aanwezigen meer informatie over het vorderen van schadevergoeding bij verlies van eigendom door verjaring. De eerste uitspraak waar de schadevergoeding aan bod kwam was van de Hoge Raad op 24 februari 2017. De Hoge Raad overweeg in deze uitspraak dat zowel een financiële schadevergoeding als een schadevergoeding in natura gevorderd kan worden. Vervolgens besprak Berrique zes recente uitspraken waar schadevergoeding aan de orde kwam. Ze sloot af met tips over hoe de optie tot schadevergoeding toe te passen binnen gemeenten en hierna volgde een interactieve sessie over verjaring het vorderen van schadevergoeding.

Mediation als hulpmiddel

Annabelle van Helmond nam het woord over van Berrique. Annabelle volgt momenteel een opleiding in Mediation. Ze vertelde hoe Mediation een oplossing kan bieden bij geschillen, bijvoorbeeld tussen gemeente en burger tijdens snippergroenprojecten.

SnippergroenOnline in de praktijk

Annabelle eindigde haar deel van het programma met een uitleg over onze softwaretool die wij gebruiken tijdens snippergroenprojecten, SnippergroenOnline, welke ook apart aan te schaffen is. Ze gaf een demo, waarbij ze precies liet zien waarbij de tool gemeenten kan ondersteunen en wat de tool te bieden heeft.

Snippergroen in de praktijk bij de gemeente Moerdijk

Gijs van Oosterhout en Dora Matuyu zijn vanuit Metafoor werkzaam voor de gemeente Moerdijk. Gijs leidt het snippergroenproject en Dora is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project. Ze vertelden hoe het snippergroenproject bij de gemeente Moerdijk wordt uitgevoerd en beantwoordden vragen vanuit de zaal.

Vanwege de hoge opkomst was het een erg interessante en interactieve Lunch & Learn. Aangezien we met de gekozen locatie niet het gehele land konden bedienen, zullen we aan het eind van een jaar een soortgelijke bijeenkomst organiseren. Wilt u hier bij zijn? Houd onze website en nieuwsbrief dan in de gaten. Wil u meer informatie over de mogelijkheden voor  het legaliseren van oneigenlijk grondgebruik binnen uw gemeente? Neem dan contact met ons op.

Jouw partner in vastgoedadvies

Deel :

Loraine van Huenestein

Loraine van Huenestein

Loraine is onze Corporate Recruiter. Heeft u vragen over consultancy of een vacature? Neem dan contact op met Loraine. U kunt haar bellen op +31 6 51 26 94 98 of een e-mail sturen naar loraine.van.huenestein@metafoor.nl. Loraine staat klaar om u te helpen.

Bekijk alle artikelen van deze adviseur

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen Metafoor Vastgoed.

Neem contact op

Telefoonnummer

088 006 6100

E-mailadres

info@metafoorvastgoed.nl