Kan een gemeente openbaar gebruik maken van particuliere grond?

 

 

Bij de voorbereiding om een stoep opnieuw aan te leggen komt de gemeente erachter dat deze stoep deel uitmaakt van particuliere grond. De eigenaren van deze grond willen hun grond terug en vinden dat de gemeente de stoep moet verplaatsen. Dit is volgens de gemeente niet mogelijk omdat de naastgelegen weg dan te smal zou worden. Welke mogelijkheden heeft de gemeente in zo’n geval en waar moet zij rekening mee houden?

 

Verjaring van openbaar gebied

Als de stoep er al lange tijd ligt, kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de mogelijkheid van verjaring. Hier zal echter niet snel sprake van zijn, omdat grond door de gemeente juist als openbaar gebied wordt ingericht. Er kan dan niet gesproken worden van bezit met tot gevolg dat het ontbreken van bezitsdaden verjaring in de weg staat.

 

Openbare bestemming op basis van de Wegenwet

Daarom is het van belang om te bepalen of de grond die bij particulieren in eigendom blijkt te zijn openbare bestemming heeft gekregen. Op basis van de Wegenwet kan dit uitkomst bieden voor de gemeente. In sommige gevallen moeten de eigenaren van de grond dan bijvoorbeeld het gebruik als voetpad dulden. Daarbij kan de vraag rijzen op welke wijze (publiek- of privaatrechtelijk) de gemeente op kan treden. Ook is het denkbaar dat de eigenaren een vergoeding vragen voor het gebruik van hun grond. De Wegenwet geeft hen de mogelijkheid om te verzoeken dat de grond wordt onttrokken aan de openbaarheid. Interessant is dan de vraag in hoeverre de gemeente hieraan mee moet werken.

 

Advies op maat

Loopt u binnen uw organisatie ook aan tegen problemen bij het vervangen van een stoep, het herinrichten van een weg of het opnieuw vormgeven van een groenstrook omdat de grond niet (geheel) van de gemeente blijkt te zijn? Wij adviseren u graag middels onze adviesdesk.

Jouw partner in vastgoedadvies

Deel :

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen Metafoor Vastgoed.

Neem contact op

Telefoonnummer

088 006 6100

E-mailadres

info@metafoorvastgoed.nl