Hoe de vastgoedscan gemeente Coevorden meer grip op de vastgoedportefeuille gaf

Gemeente Coevorden

Vastgoedscan

Ongeveer twee maanden geleden hebben wij ons nieuwe product de vastgoedscan geïntroduceerd. Wij hebben inmiddels verschillende gemeenten geholpen met de vastgoedscan om inzicht te krijgen in hun eigendommen. Gemeenten kiezen vaak voor het uitvoeren van deze scan omdat ze niet met volledige zekerheid kunnen aangeven of alle objecten en gronden goed in beeld zijn gebracht. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De onduidelijkheid ontstaat bijvoorbeeld door personeelswisselingen, waardoor essentiële kennis verloren gaat. Ook kunnen mappenstructuren op een netwerkschijf vervuild raken door een overvloed aan documenten. Daarnaast kan het voorkomen dat de vastgoedafdeling niet op de hoogte is van verworven eigendommen, terwijl er wel onderhoudsverantwoordelijkheden liggen.

Klantcase: Gemeente Coevorden

Door wisselingen in de organisatie kregen wij de vraag om een vastgoedscan uit te voeren voor de gemeente Coevorden. De gemeente kon namelijk niet met zekerheid zeggen dat het huidige overzicht van de objecten en gronden in het vastgoedbeheersysteem actueel was. Om de gemeente te helpen hebben wij bij het kadaster een lijst opgevraagd met posities waarvan de gemeente rechthebbende is.

De rechthebbende lijst is vervolgens in onze vastgoedscan geïmporteerd waarin we deze hebben gecontroleerd en uiteindelijk tot een voorselectie aan eigendommen zijn gekomen. In de voorselectie kijken wij naar het karakter van de gronden en objecten. Bij het uitvoeren van de vastgoedscan zijn alle gronden één voor één bekeken via streetview en luchtfoto’s om zo tot een voorselectie aan eigendommen te komen. Voorbeelden van gronden die opgenomen zijn in de voorselectie zijn: zonneparken, windmolens, transformatorhuisjes, speeltuinen, antennemasten, volkstuinen, landbouwpercelen, standplaatsen, enzovoort. Daarnaast zijn de gronden met gebouwen inzichtelijk gemaakt met de vastgoedscan en zijn deze ook opgenomen in de voorselectie.

Uiteindelijk hebben we de voorselectie visueel in kaart gebracht en gepresenteerd aan de gemeente. Het bleek dat verschillende objecten uit hun vastgoedbeheersysteem geen eigendom meer waren van de gemeente. Verder waren er ook objecten die niet geregistreerd stonden in het vastgoedbeheersysteem en bleek dat sommige objecten inmiddels zijn gesloopt. Vervolgens heeft de gemeente een aantal keuzes gemaakt naar aanleiding van de voorselectie. Dit heeft geleid tot de definitieve lijst met objecten van de gemeente.

De definitieve lijst wordt opgenomen in het vastgoedbeheersysteem van de gemeente Coevorden. Hierdoor heeft de vastgoedafdeling weer een actueel overzicht van alle eigendommen. Daarmee kan de afdeling verdere stappen zetten in het professionaliseren.

“Door de vastgoedscan heeft Metafoor ons geholpen om onze eigendommen in beeld te krijgen. Op basis van het resultaat krijgen wij beter grip op onze vastgoedportefeuille.”
Aljo van der Sleen
Gemeente Coevorden

Waarom kiezen voor de vastgoedscan?

Enthousiast geworden over de vastgoedscan?

Bent u ook enthousiast geworden over de vastgoedscan? Neem contact met ons op door te bellen naar 088 – 00 66 100 of te mailen naar info@metafoorvastgoed.nl. Of dien uw vraag direct in, via onze Adviesdesk.

Jouw partner in vastgoedadvies

Deel :

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen Metafoor Vastgoed.

Neem contact op

Telefoonnummer

088 006 6100

E-mailadres

info@metafoorvastgoed.nl