Een persoonlijke terugblik op 2020 van Annabelle

Terugblik op 2020

Het einde van het jaar nadert alweer. De dag begint weer in het donker, maar in tegenstelling tot eerdere jaren hoef ik, Annabelle van Helmond, deze winter niet op de regenachtige ochtend aan te sluiten in de file. Nooit gedacht dat ik dat zo zou missen. Het was voor iedereen een bewogen jaar. Ik kijk er met gemengde gevoelens op terug. Het afgelopen jaar bracht me teleurstelling, verdriet en beperkingen, maar het bracht me ook creativiteit, verbondenheid en discipline. Het heeft me geleerd dat samenwerken nog steeds kan, ook al is de afstand groot. En dat de onbenullige koffiemomentjes eigenlijk onmisbaar zijn.

Continuïteit

Veel dingen waren het afgelopen jaar onzeker, maar onzekerheid over mijn baan bij Metafoor heb ik gelukkig niet gevoeld. Al snel bleek namelijk dat we een ontzettend creatief en gedreven team hebben. Dat wist ik natuurlijk al, maar in dit soort tijden zie je dat toch in een ander perspectief. Daar waar ik en velen met mij bij gemeenten niet of minder konden werken vanwege thuisblijvende kinderen, waren er ook collega’s die direct bijsprongen om de projecten draaiende te houden. Voor ons als bedrijf misschien een kans, maar dat is wel een voorbeeld van de continuïteit die wij verzekeren bij Metafoor.

Communiceren tijdens Corona

Mensen die mij kennen weten dat ik veel waarde hecht aan open en eerlijke communicatie. Ik houd me vooral bezig met actualisatieprojecten van oneigenlijk grondgebruik. Daarbij is naast een duidelijk beleid de wijze van communiceren het belangrijkste wat mij betreft. Normaal trek ik hiervoor alles uit de kast: informatieavonden, inloopspreekuren, locatiebezoeken, persoonlijke gesprekken etc. Maar het afgelopen jaar heb ik deze kanalen niet optimaal kunnen inzetten. Ik voelde daarom nog meer de behoefte om me te verplaatsen in de inwoners van onze klanten. Hoe kunnen we inwoners nog steeds optimaal bereiken en informeren zonder ruis? Hoe komt onze boodschap over als we hem niet persoonlijk kunnen toelichten? Voor iedereen heeft de coronacrisis een effect gehad. En wat doet dat effect vervolgens binnen een discussie over oneigenlijk grondgebruik en de bereidbaarheid om te huren of te kopen? Daar heb ik me begin dit jaar net als veel van mijn collega’s over gebogen.

Het resultaat is een aanvullend pakket aan communicatiemiddelen naast onze bekende Metafoor-methodiek. Met al onze klanten is gekeken welke alternatieve middelen het afgelopen jaar het best ingezet konden worden. Zo heb ik ervoor gekozen om mijn brieven te voorzien van een persoonlijke paragraaf. Hiermee wil ik benadrukken dat we als gemeente echt open staan voor een reactie en vragen graag beantwoorden, ondanks dat we fysieke gesprekken afhouden. Hiermee heb ik de drempel om contact op te nemen geprobeerd te verlagen. Normaal benadruk ik dit tijdens een bewonersavond, maar die zijn afgelopen jaar afgelast. Ook is er de optie tot een digitaal gesprek en is er naast de spreekuren overdag ook een avondspreekuur georganiseerd. Verder probeer ik in mijn persoonlijk contact met inwoners ook echt te luisteren zodat men zich voldoende gehoord voelt. De interactie die je normaal in een fysiek gesprek hebt ontbreekt nu, het is dus een uitdaging om een telefoongesprek net zo persoonlijk en prettig te maken.

Persoonlijke ervaring

Mijn ervaring is dat deze wijze van communiceren gewaardeerd wordt. Er is begrip dat er geen informatieavonden zijn en fysieke overleggen zoveel als mogelijk beperkt worden. En inwoners staan nu meer open voor persoonlijk contact. Vanwege alle maatregelen is men nu immers ook gewend om meer telefonisch of digitaal te behandelen. Hoewel ik graag weer informatieavonden organiseer en inwoners uitnodig voor een kopje koffie of thee op het gemeentehuis, zal een deel van de huidige werkwijze in stand blijven. Ik zie namelijk dat met meer communicatie alleen maar meer resultaten worden behaald.  

Positief naar 2021

Recent ben ik zelf besmet geraakt met het coronavirus, ondanks dat ik zo ontzettend voorzichtig was. Gelukkig bleek al snel dat het alleen bij milde klachten bleef. De constante gedachte dat het boven je hoofd hangt is weg, althans voor even. Ik sluit het jaar daarom positief af. Ik ben gezond en we zien het licht van 2021 al in de verte. Ik ben tevreden over de behaalde resultaten, ondanks de aanpassingen die we hebben gedaan. Ook ben ik trots op het team van Metafoor. We hebben laten zien dat we een hecht team zijn en alle zeilen bijzetten als dat nodig is.

Jouw partner in vastgoedadvies

Deel :

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen Metafoor Vastgoed.

Neem contact op

Telefoonnummer

088 006 6100

E-mailadres

info@metafoorvastgoed.nl