Een langdurig partnerschap tussen Werkorganisatie CGM en Metafoor

 

 

Werkorganisatie CGM (gemeenten Cuijk, Grave en Mill & St. Hubert) en Metafoor Vastgoed werken al jaren samen als partner op het gebied van vastgoed en grondzaken. Zo maakt CGM gebruik van ons vastgoedbeheerpakket, van de inhuur van werknemers en worden er vanuit de organisatie opleidingen van Metafoor gevolgd. Omdat Metafoor streeft naar langdurige partnerschappen en deze erg waardeert, vonden wij het tijd voor een artikel over onze samenwerking. Wij interviewden Sandra van Osch (specialist grondzaken, Werkorganisatie CGM)[i] en Bart Sikkes (jurist, Metafoor Vastgoed)[ii].

Vastgoed en grondzaken binnen Werkorganisatie CGM

De afdeling grondzaken van CGM bestaat uit drie specialisten grondzaken (waaronder Bart Sikkes van Metafoor) en een juridisch administratief (uitvoerende) medewerker. De taken zijn goed verdeeld, waardoor bij iedere zaak direct duidelijk is wie verantwoordelijk is. Daarnaast helpen de specialisten elkaar wanneer dit nodig is. Momenteel werkt team grondzaken vanuit huis, maar eens per twee weken vindt een online grondzakenoverleg plaats, waardoor het gemakkelijk is om even met elkaar te sparren over bepaalde dossiers.

CGM beschikt tevens over een afdeling vastgoed. Eens in de twee weken overlegt Sandra met de coördinator van deze afdeling om te horen of er zaken spelen die belangrijk zijn voor de afdeling grondzaken. Ook dit is een klein team, waardoor iedereen elkaar snel vindt wanneer nodig.

Vastgoed, gronden en pacht in VBSonline

VBSonline wordt al sinds 2016 gebruikt door CGM, in eerste instantie enkel op de afdeling vastgoed. Toen Sandra bij CGM startte, gaf de regisseur vastgoed aan dat het goed zou zijn het systeem ook op de afdeling grondzaken in gebruik te nemen. De afdeling grondzaken had eerst een ander systeem in gebruik, waar de medewerkers van grondzaken niet tevreden over waren. Na een goede afweging  maakten ze dan ook snel de keuze om ook voor grondzaken gebruik te maken van VBSonline.

Voordat grondzaken over ging naar een systeem, werd gewerkt vanuit meerdere Excel-lijsten per gemeente. Er bestond een lijst voor de geliberaliseerde pacht en een lijst voor de reguliere pacht. Ook was er nog een aparte lijst voor de verhuur van groenstroken. Sandra: “Het was altijd maar de vraag of je de meest recente lijst aan het bekijken was en of je met alle lijsten samen dan ook compleet was.” De accountant maakte hier uiteraard geregeld opmerkingen over. Om deze reden is CGM op zoek gegaan naar een systeem. Omdat VBSonline al voor vastgoed werd gebruikt, was de keuze snel gemaakt.

Nadat alle pachtpercelen in VBSonline stonden, is de afdeling grondzaken direct gaan factureren vanuit het systeem. Vorig jaar is CGM ook gestart met het invoeren van alle groenstroken in VBSonline, zodat deze dit jaar ook vanuit VBSonline gefactureerd konden worden. Na de herindeling van aankomende januari (2022), zal met vier gemeentes worden samengewerkt. Sandra hoopt dan te kunnen voortborduren op wat nu al staat in VBSonline.

“Het mooie aan Metafoor vind ik dat zij werken vanuit praktijkervaring. Wat is er nodig en wat kan er nog verbeterd worden? De basis van het pakket staat, maar aan de hand van vragen uit de praktijk wordt het systeem steeds verder doorontwikkeld.” – Sandra van Osch

De software VBSonline was in beginsel echt op vastgoed gericht. Aan de hand van het pachtnormenbesluit van vorig jaar is het systeem om pachtprijzen jaarlijks aan te passen verder doorontwikkeld in samenwerking met CGM. Het grootste voordeel van het gebruik van VBSonline is volgens Sandra het overzicht van alle gemeentelijke eigendommen op het gebied van vastgoed en grondzaken. Door op een perceel of gebouw te klikken, zie je direct welk type contract er bij hoort. Dit levert een enorme tijdsbesparing op.

Inhuur Specialist Grondzaken

Gezien de vele aanvragen voor groenstroken, verjaring en aan- en verkoop, kwam CGM met hun eigen specialisten niet meer door het werk heen. Door de coronapandemie worden daarnaast extra aanvragen gedaan, omdat men bijvoorbeeld hun tuin wil uitbreiden. Voordat CGM over gaat naar de nieuwe gemeente Land van Cuijk willen ze alles op orde hebben. Vandaar dat ze op zoek zijn gegaan naar een tijdelijke medewerker. Er zijn destijds vier kandidaten uitgenodigd en er was een goede klik tussen Bart en CGM.

Bart ondersteunt de gemeente bij verschillende vraagstukken op het gebied van grondzaken. Zo is CGM bijvoorbeeld ook bezig met het controleren of mensen met pachtpercelen nog voldoen aan de voorwaarden. Hier dient men namelijk een volwaardig agrarisch bedrijf voor te bezitten. Ook is CGM bezig met het vrijmaken van grond voor (ecologische) verbindingszones. Genoeg te doen dus voor de afdeling en voor Bart!

“Bart is altijd goed bereikbaar en denkt in oplossingen . Het werk gaat goed, zaken worden goed opgepakt en afgerond. Bart is heel kundig en toegankelijk, wat de samenwerking makkelijk maakt.” – Sandra van Osch

Partnerschap Werkorganisatie CGM en Metafoor

Naast het gebruik van VBSonline en de inhuur van onze medewerkers, maakt CGM ook gebruik van andere diensten van Metafoor. Zo volgde Sandra de Verdiepingscursus Verjaring in februari. Ze heeft de cursus als erg nuttig ervaren: “Het is altijd goed om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen, zoals de mogelijkheid tot het vorderen van schadevergoeding na verjaring.”

Voor de toekomst zou de softwaretool KavelverkoopOnline wellicht nog een mooie aanvulling kunnen zijn. Momenteel houdt één collega van Sandra zich bezig met de uitgifte van kavels, maar na de herindeling zullen meer collega’s zich hiermee bezig gaan houden. Het is dan fijn om van elkaar in te kunnen zien wat is gedaan en wat de status is van bepaalde dossiers.

Geïnteresseerd geraakt in onze diensten? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 088 – 00 66 100 of te mailen naar info@metafoorvastgoed.nl.

—————————————————

[i] Sandra van Osch werkt 2,5 jaar voor Werkorganisatie CGM als specialist grondzaken. Ze houdt zich in deze functie bezig met aan- en verkoop, pacht, verhuur, opstalrechten en alles wat met grond te maken heeft. Voordat ze bij CGM startte, heeft ze 10 jaar bij de gemeente Cuijk gewerkt als juridisch administratief medewerker grondzaken waarna ze als financieel beleidsmedewerker terecht kwam bij de gemeente Grave.

[ii] Bart Sikkes werkt al 4,5 jaar bij Metafoor als jurist en sinds kort ook als relatiemanager. In zijn tijd als juridisch adviseur heeft hij voor de gemeenten Zederik, Leerdam, Sliedrecht, Vijfheerenlanden, Venlo, Maasgouw, Etten-Leur en Breda gewerkt. Daarnaast is hij momenteel werkzaam voor Werkorganisatie CGM als Specialist Grondzaken.

Jouw partner in vastgoedadvies

Deel :

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen Metafoor Vastgoed.

Neem contact op

Telefoonnummer

088 006 6100

E-mailadres

info@metafoorvastgoed.nl