De noodzaak van datamanagement

In het vorige artikel schreef ik over ‘Datagestuurd werken’ en de mogelijke kansen die het biedt om als vastgoedorganisatie efficiënter en effectiever vastgoedbeheer uit te voeren. Waarom is vastgoeddata zo belangrijk als het gaat om efficiënt en effectief vastgoedbeheer? Hiervoor kijken we eerst kort naar de rol van Business Intelligence.

Business Intelligence

AFAS geeft de volgende betekenis aan Business Intelligence (BI):

‘Business Intelligence zet grote hoeveelheden data om in bruikbare informatie. Het doel hiervan is dat u met deze data optimaal inzicht krijgt in uw bedrijf en beslissingen kunt nemen op basis van die data.’

Business Intelligence is er dus op gericht om informatie te verkrijgen die organisaties helpt om slimmer en efficiënter haar doel te bereiken middels datagestuurd werken. Business Intelligence draait dus om het gebruik van (vastgoed)data. Middels diverse technieken wordt deze data vervolgens gebruikt om een verhaal te kunnen vertellen, een trend te visualiseren of een verklaring te kunnen geven voor een bepaalde gebeurtenis en inzicht te verschaffen. Aan de hand hiervan kan vervolgens, onderbouwd met data, een wel overwogen en met data onderbouwde beslissing worden genomen.

Om goede Business Intelligence mogelijk te kunnen maken dient een vastgoedorganisatie dus wel eerst over betrouwbare en goede kwalitatieve data te beschikken. Hoe zorgen we ervoor als organisatie dat we over deze betrouwbare en kwalitatieve data beschikken?

Business Intelligence

Datamanagement

Datamanagement zorgt ervoor dat een vastgoedorganisatie over goede kwalitatieve data beschikt die op haar beurt kan dienen voor de juiste input die benodigd is voor Business Intelligence. Datamanagement draait om het beheer van data en omvat het verzamelen alsmede het veilig, efficiënt en tegen lage kosten gebruiken en onderhouden van aanwezige data.

Datamanagement helpt daarnaast niet alleen om direct meer waarde uit de vastgoedportefeuille te halen binnen het primaire proces (zijnde vastgoedbeheer), maar tevens middels het beheren van inherente risico’s die vastgoeddata met zich mee brengt zoals bijvoorbeeld datalekken, schending van de AVG-wet of onjuist gebruik.

Het belangrijkste doel van datamanagement is echter het beschikbaar stellen van betrouwbare data van goede kwaliteit binnen de vastgoedorganisatie zelf.

Maar wat is dan precies goede kwalitatieve data, hoe wordt kwaliteit van data dan gemeten? En wat kan een vastgoedorganisatie doen om zelf haar data-kwaliteit te verbeteren?  Dat leest u in een volgend artikel.

Wilt u meer weten over vastgoeddata en datamanagement? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 088 – 00 66 100 of te mailen naar info@metafoorvastgoed.nl. Of dien uw vraag direct in, via onze adviesdesk.

Jouw partner in vastgoedadvies

Deel :

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen Metafoor Vastgoed.

Neem contact op

Telefoonnummer

088 006 6100

E-mailadres

info@metafoorvastgoed.nl