Dag 6: Metafoor Traineeship, afsluiting en barbecue

Op donderdag 5 juli vond de zesde en laatste dag van het Traineeship (Juridisch) Adviseur Vastgoed en Grondzaken plaats. De trainees begonnen de dag met een presentatie van Henk Hoogland over het vastgoedbeleid van gemeente Almere. De middag werd gevuld met een presentatie en rondleiding over project Oosterwold. Het traineeship werd afgesloten met de uitreiking van de certificaten en een barbecue.

Vastgoedbedrijf Almere

Tijdens de presentatie in de ochtend vertelde Henk Hoogland over het vastgoedbeleid van Almere en hoe deze door de jaren heen is ontwikkeld en geprofessionaliseerd. Momenteel voert Almere een beleid waarbij voor de gehele vastgoedportefeuille uiteindelijk een kostprijsdekkende huur wordt gehanteerd. Deze inkomsten worden gebruikt voor onderhoud van de panden zodat deze optimaal benut kunnen worden. Naast optimale benutting en financiële prestaties denkt de gemeente ook actief na over welke maatschappelijke effecten er behaald kunnen worden met gemeentelijk vastgoed.

De gemeente is kritisch bij de aankoop of bouw van panden en bij leegstand worden eerst de mogelijkheden van herbestemming of herontwikkeling onderzocht, alvorens wordt overgegaan tot sloop of verkoop van het vastgoed. De verkoop vindt enkel op strategisch vastgelegde momenten plaats.

De gemeente vindt het van belang om haar kennis en ideeën te delen en heeft daarom haar Kadernota Vastgoedbeleid op de website vrijgesteld. Dit is een uitstekend instrument van hoe een afdeling vastgoed zich kan wapenen tegen de 4 jaarcyclus van verkiezingen en nieuw beleid. De kadernota zorgt voor een ‘hartslag van gebouwen voor meer jaren vooruit’.

Project Oosterwold

Na de lunch kregen de trainees uitleg over project Oosterwold. Een uniek kaveluitgifte project met een internationale uitstraling. Een samenwerking tussen gemeente Almere en Zeewolde. In Oosterwold worden kavels uitgegeven waarbij de gebiedsinrichting volledig aan het eigen initiatief van de kavelkopers wordt overgelaten. Er zijn wel een aantal randvoorwaarden waaraan de kavelindeling en het gebied moet voldoen. Zo moet 50% van elke kavel een groenbestemming hebben en aansluiten op een weg. Deze wegen moeten de initiatiefnemers overigens zelf realiseren.

Na de uitleg over project Oosterwold waren de trainees allemaal nieuwsgierig naar de uitwerking in de praktijk. Er heeft daarom nog een bezoek aan Oosterwold zelf plaatsgevonden. Hier hebben de trainees van Metafoor collega Loïs Groenendal, welke werkzaam is op dit project als uitgiftemedewerker kavels, een rondleiding gehad om te kunnen proeven van de diverse woonwensen die tot uiting komen in Oosterwold.

Afsluiting

De dag en het traineeship werden afgesloten met een terugblik op het afgelopen half jaar, de uitreiking van de certificaten door manager Marian Mulder en een gezellige barbecue.  Het was een zeer geslaagde dag en een geslaagd programma.

Jouw partner in vastgoedadvies

Deel :

Loraine van Huenestein

Loraine van Huenestein

Loraine is onze Corporate Recruiter. Heeft u vragen over consultancy of een vacature? Neem dan contact op met Loraine. U kunt haar bellen op +31 6 51 26 94 98 of een e-mail sturen naar loraine.van.huenestein@metafoor.nl. Loraine staat klaar om u te helpen.

Bekijk alle artikelen van deze adviseur

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen Metafoor Vastgoed.

Neem contact op

Telefoonnummer

088 006 6100

E-mailadres

info@metafoorvastgoed.nl