Dag 5: Metafoor Traineeship, training Vastgoedrekenen

Op Vrijdag 18 mei vond de vijfde en voorlaatste dag van het Traineeship (Juridisch) Adviseur Vastgoed en Grondzaken plaats. De trainees volgden de training ‘Vastgoedrekenen’ van Rob Veenhoven, Docent bij Hogeschool Saxion. Het was een interessante training, waarin op een interactieve manier werd geoefend met verschillende rekenmethoden.

Rob Veenhoven

Nadat Rob Veenhoven 4 jaar heeft gewerkt als makelaar, heeft hij ervoor gekozen om docent te worden. Hij is momenteel al bijna 13 jaar werkzaam bij Hogeschool Saxion. Bij Hogeschool Saxion is Rob werkzaam als inhoudelijk coördinator, afstudeercoördinator en docent aan de opleiding Vastgoed & Makelaardij. Hij geeft les in onder andere bedrijfseconomie, vastgoedbeleggingen, vastgoedeconomie en vastgoedrekenen. Naast zijn werk bij Saxion Hogeschool geeft hij verschillende bedrijfstrainingen, zoals de training Vastgoedrekenen die hij onze trainees op vrijdag 18 mei gaf.

BAR-methode

De BAR-methode staat voor de Bruto Aanvangs Rendement-methode en is een relatief eenvoudige methode voor het vaststellen van de onderhandse verkoopwaarde van een onroerende zaak  in verhuurde staat. Het Bruto AanvangsRendement geeft de verhouding weer tussen de bruto markthuur in het eerste jaar en de totale investering.

DCF-methode

De DCF-methode staat  voor Discounted Cash Flow-methode en is een waarderingsmethode waarbij rekening wordt gehouden met alle toekomstige inkomsten en uitgaven met betrekking tot een onroerende zaak, contant gemaakt naar de waardepeildatum. Deze methode wordt meestal toegepast bij de waardering van onroerende zaken waarin een groot aantal huurders gevestigd zijn.

Kostprijsdekkende huur

Iedere gemeente moet voldoen aan de Wet Markt en Overheid bij activiteiten zoals verhuur. Volgens deze wet moeten overheden minstens de integrale kosten doorberekenen, waardoor minimaal een kostprijsdekkende huur in rekening wordt gebracht. De kostencategorieën die in aanmerking dienen te worden genomen zijn de vermogenskosten, operationele kosten en afschrijvings- en onderhoudskosten van activa.

Grondprijsexploitatie

De grondprijsexploitatie wordt door planeconomen opgesteld om inzicht te krijgen in de verschillende kosten en opbrengsten. In de grondprijsexploitatie wordt een koppeling naar de vierkante meter prijs en de gemiddelde waarde van het vastgoedobject gemaakt.

Jouw partner in vastgoedadvies

Deel :

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen Metafoor Vastgoed.

Neem contact op

Telefoonnummer

088 006 6100

E-mailadres

info@metafoorvastgoed.nl