Dag 3: Traineeship (Juridisch) Adviseur Vastgoed en Grondzaken

Afgelopen donderdag vond de derde dag van het Traineeship (Juridisch) Adviseur Vastgoed en Grondzaken plaats. De trainees volgden de training ‘Toepassen van Mediationvaardigheden’ van de Merlijn Groep bij ons op kantoor in Dronten. Het was een erg leuke, interactieve en waardevolle training, gegeven door Erwin Krens.

Ontstaan en oplossen van een conflict

De training begon met een introductie over de meest voorkomende oorzaken bij een conflict. Conflicten worden voornamelijk veroorzaakt, wanneer men zich niet gehoord, erkend of gezien voelt. Vaak probeert men conflicten op te lossen door zich te richten op de inhoud, maar het probleem ligt meestal in de relatie tussen de personen in het conflict. Wanneer men er niet uit komt, is het dus zaak om een stapje terug te nemen in het proces en eerst eens naar de relatie te kijken. Indien er nog onopgeloste zaken spelen tussen de partijen, dienen deze eerst te worden opgelost alvorens men zich op de inhoud van het conflict kan richten.

Thomas-Kilmann test

Na het avondeten vervolgde Erwin Krens zijn training met een test die alle deelnemers mochten maken. Uit de Thomas-Kilmann test zou blijken welke strategieën de trainees gebruiken tijdens het oplossen van een conflict. Na het maken van de tekst dienden de trainees de twee stijlen met de hoogste scores te bepalen. De strategie met de meeste punten stond voor de primaire stijl, welke zij gebruiken in een impuls. De strategie met de daaropvolgende hoogste score stond voor de secundaire stijl. Deze stijl wordt gebruikt wanneer de primaire stijl niet blijkt te werken. De volgende stijlen konden als uitkomsten uit de test komen:

  • Forceren: eigen rol/procedures;
  • Exploreren: inhoud van de zaak uitdiepen;
  • Compromis zoeken; schikken;
  • Vermijden: discussies;
  • Aanpassen: emoties.

De uitkomsten van iedere trainee werden verzameld en besproken. Na het eten volgde een oefening waarin de trainees konden ervaren of zij de stijlen die uit de test waren gekomen, ook daadwerkelijk gebruikten tijdens het onderhandelen.

Van standpunten naar belangen

Na de onderhandelingsoefening vervolgde Erwin Krens de training met het onderwerp ‘Van standpunten naar belangen’. Hij startte met een definitie; “Een standpunt is eigenlijk het middel om naar een belang te komen”. Een belang is vaak een behoefte of een drijfveer en heeft de volgende eigenschappen:

  • Immaterieel;
  • Werkbaar (voldoende concreet);
  • Positief;
  • Nastreefbaar;
  • Doel.

Vaak geeft men niet aan wat zijn/haar belangen zijn, wanneer er simpelweg naar de belangen gevraagd wordt. Het is dus zaak om door te vragen naar wat nu echt de belangen zijn. Hierbij kunnen schilvragen uitkomst bieden. Denk aan vragen als; Waarom? Wat wil je ermee bereiken? Wat als.. wat doet dat dan met jou? Wat zijn je zorgen? Wat verwacht je precies (van mij/ons)? Wanneer ben je tevreden?

De training eindigde met een oefening waarin trainees met elkaar in gesprek gingen over een conflict uit het verleden. De ene trainee vertelde over het conflict en de ander vroeg door totdat hij/zij de belangen van beide partijen boven water had gekregen.

Jouw partner in vastgoedadvies

Deel :

Loraine van Huenestein

Loraine van Huenestein

Loraine is onze Corporate Recruiter. Heeft u vragen over consultancy of een vacature? Neem dan contact op met Loraine. U kunt haar bellen op +31 6 51 26 94 98 of een e-mail sturen naar loraine.van.huenestein@metafoor.nl. Loraine staat klaar om u te helpen.

Bekijk alle artikelen van deze adviseur

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen Metafoor Vastgoed.

Neem contact op

Telefoonnummer

088 006 6100

E-mailadres

info@metafoorvastgoed.nl