Dag 2: Traineeship (Juridisch) Adviseur Vastgoed en Grondzaken

Op vrijdag 2 maart vond dag 2 van het traineeship van Metafoor Vastgoed en Software plaats. Het ochtendprogramma ging over Politieke sensitiviteit en werd geleid door senior jurist vastgoed- en grondzaken Anne-Marie Vreman. In de middag werden de softwaretools van Metafoor Vastgoed aan de trainees getoond.

Politieke sensitiviteit

Anne-Marie Vreman heeft veel ervaring als jurist, adviseur, wethouder en  hoofd grondzaken bij verschillende gemeenten op uiteenlopende lastige dossiers. Door al die verschillende rollen weet ze als geen ander hoe het speelveld bij gemeenten werkt en hoe belangrijk het is om goed te weten hoe de communicatielijnen lopen.

Het zogenaamde ‘Zandloper-model’ biedt handvaten bij de communicatie met bijvoorbeeld een raadslid. Dit verloopt altijd via de gemeentesecretaris en griffier, zodat de wethouder op de hoogte is van de contacten die er zijn. Verder is het van belang om als (juridisch) adviseur altijd duidelijk te blijven uitleggen aan collega’s en een wethouder wat je bedoelt. Voorkom vaktermen en jargon richting mensen die niet dagelijks bezig zijn met wettelijke regelingen en lastige dossiers. Een ander belangrijk uitgangspunt als adviseur van gemeenten is dat je beseft dat je een dienende rol hebt als overheid. Val dus collega’s niet af in het openbaar en weet uit te dragen dat je het doet voor de gemeenschap. Dat betekent ook dat je geen antwoorden geeft aan derden op vragen die je niet begrijpt. Zorg dat je netjes blijft en burgers uitlegt dat je het gaat uitzoeken en er op terug komt. Tot slot is het van belang dat je altijd adviseert vanuit het wettelijk kader en uitzoekt of er beleid is voor het onderwerp waar je verantwoordelijk voor bent. Hierdoor sta je sterker als je onder drukt komt te staan om een advies te geven waar je niet achter staat. Het was een leerzame ochtend waarbij Anne-Marie Vreman aan de hand van veel praktijkvoorbeelden heeft laten zien hoe boeiend, uitdagend  en interessant een carrière als vastgoedadviseur/jurist binnen de overheid kan zijn.

De softwaretools van Metafoor Vastgoed en Software

Het middagonderdeel stond in het teken van alle softwaretools van Metafoor Vastgoed en Software, te weten: SnippergroenOnline, KavelverkoopOnline en vastgoedbeheersysteem VBSonline. Leo Looise heeft als senior softwareadviseur de groep meegenomen in de oorsprong, ontwikkeling en gebruik van alle softwaretools bij de klanten van Metafoor. In het bijzonder is stil gestaan bij VBSonline. Dit vastgoedbeheersysteem van Metafoor is actief bij meer dan 30 gemeenten in Nederland. Omdat de trainees allemaal voor met name gemeenten werken, is het belangrijk om te weten hoe het programma werkt. Daarom zijn ze na een demo van Leo Looise zelf aan de slag gegaan met het invoeren van objecten, contracten en relaties. Met als resultaat een mooie rapportage vanuit VBSonline met een fictieve vastgoedportefeuille van meer dan een miljoen aan WOZ-waarde…

Hiermee is dag 2 van het trainee-programma afgerond en staat op 22 maart een training Mediation op het programma!

Jouw partner in vastgoedadvies

Deel :

Loraine van Huenestein

Loraine van Huenestein

Loraine is onze Corporate Recruiter. Heeft u vragen over consultancy of een vacature? Neem dan contact op met Loraine. U kunt haar bellen op +31 6 51 26 94 98 of een e-mail sturen naar loraine.van.huenestein@metafoor.nl. Loraine staat klaar om u te helpen.

Bekijk alle artikelen van deze adviseur

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen Metafoor Vastgoed.

Neem contact op

Telefoonnummer

088 006 6100

E-mailadres

info@metafoorvastgoed.nl