Adviesdesk: veel kansen, mooie adviezen en leeropbrengsten

Eerder dit jaar introduceerden we onze adviesdesk. Een service waarbij overheidsinstanties beroep kunnen doen op onze adviseurs voor een sparringpartner, iemand die meedenkt bij het zoeken van een oplossing of volledige overname van een dossier. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en blikken wij terug: welke soorten opdrachten zijn uitgevoerd? Wat zijn de ervaringen geweest van de afgelopen periode? Om antwoord te krijgen op onder andere deze vragen zijn we in gesprek gegaan met onze adviseur Alex Aalders die de adviesdesk coördineert.

Alex is één van onze juristen. Naast het coördineren van de adviesdesk en zijn overige werkzaamheden binnen Metafoor heeft Alex een passie voor voetbal. Hij maakt dan ook graag de link tussen zijn twee passies, maar daarover leest u zo meer. Momenteel is hij hoofdtrainer bij USV Hercules J017-1 welke uitkomen in de derde divisie landelijk. Hierover zegt Alex het volgende: ‘’We maken tot nu toe een goed seizoen door (staan 2de) met als hoogtepunt een overwinning tegen FC Dordrecht JO17-1 vorige week in de competitie. Afgelopen seizoen was ik hoofdtrainer van de JO16-1 bij USV Hercules en assistent-trainer bij het eerste elftal van Sporting 70.’’

Alex tijdens het coachen van zijn team

Opdrachten in een notendop

Onze adviesdesk heeft al meerdere mooie opdrachten mogen uitvoeren voor verschillende gemeenten. Meestal gebeurt dit op grond van  een afroepovereenkomst. Adviesvragers kunnen zo onbeperkt advies aanvragen en betalen alleen voor de uren die ze afnemen. Verschillende adviseurs hebben adviesvragen mogen uitvoeren voor onder andere de gemeenten: Hardenberg, Voorschoten, Bodengraven-Reeuwijk, Goeree-Overflakkee Zuidplas, Alpen aan den Rijn en nog een aantal anderen.,. Aldus Alex: ‘’het gaat best goed!’’

Verjaring

Volgens Alex zijn er regelmatig gemeenten die vaker een beroep doen op onze adviesdesk op basis van de afroepovereenkomst. Eén van deze gemeenten is gemeente Hardenberg. Deze gemeente dient voornamelijk verjaringsvraagstukken in met betrekking tot snippergroen. Dit zijn volgens Alex vaak juridisch-praktische vragen. ‘’Ik denk dat we bijna wekelijks of om de week soms twee vragen tegelijkertijd binnenkrijgen’’ aldus Alex. Een andere gemeente met wie we samenwerken en die ook veel verjaringsadvies aanvraagt is de gemeente Goeree-Overflakkee.

Didam-arrest

Een trend die nu veel wordt gezien binnen de adviesdesk, is dat veel vragen binnenkomen over het Didam-arrest voor het opstellen van een beleidsstuk, voor een uitgifte protocol of voor het aanpassen van algemene verkoopvoorwaarden en de bijbehorende verkoopovereenkomsten. Als adviesdesk vinden wij het bijzonder om zeer recente jurisprudentie, in de vorm van het Didam-arrest, te implementeren bij gemeenten voor een juridisch juist en praktisch haalbaar resultaat.

Hoofdthema’s van de adviesdesk

Alex vertelde dat het onderwerp verjaring momenteel bovenaan staat qua onderwerpen waarover opdrachtgevers vragen indienen binnen de adviesdesk:  ‘’Dat zijn kleine vragen van één tot drie uurtjes, die kunnen snel behandeld worden.’’ Op de tweede plek staat huurrecht, iets wat toch vaak lastig blijkt te zijn voor veel gemeenten. En als derde krijgen we op het moment veel vragen binnen over het Didam-arrest in relatie tot koop, verkoop en opstal. ‘’Dat zijn denk ik nu de drie hoofdthema’s.’’

Daarnaast wisselen sommige thema’s zich nog wel eens af. Zo helpt onze adviesdesk ook bij het huisvesten van vluchtelingen uit Oekraïne.  Echter, heeft de adviesdesk voor nu en in de toekomst, volgens Alex, het meeste werk aan het Didam-arrest.

‘’Bijdragen aan de maatschappij, dat is mooi’’

De adviesdesk heeft dus al meerdere adviesvragen mogen beantwoorden, maar wat is dan de meest bijzondere opdracht geweest? Volgens Alex stond momenteel het vestigen van Oekraïne vluchtelingen hier op nummer één. In de huidige tijd moeten we elkaar helpen waar we kunnen en met zulke opdrachten is het mogelijk om een steentje bij te dragen aan de maatschappij en van echte impact te zijn.  Het is al mooi als daaraan meegewerkt kan worden bijvoorbeeld door mee te schrijven aan een overeenkomst.

‘’Als een Oekraïne-team van een gemeente je benadert dan draag je ook maatschappelijk echt wat bij.’’

Een ander soort adviesklus die Alex ook aanspreekt zijn adviesvragen over het Didam-arrest. Uiteindelijk wordt een beleid gemaakt of op beleid geadviseerd  wat vervolgens heel lang gebruikt kan worden. ‘’Als je dat goed doet dan raak je veel burgers. Dus dat is ook erg mooi en relevant advies wat je geeft.’’

Toekomstperspectief van de adviesdesk

Welke doelen wil de adviesdesk nog bereiken in de komende jaren? Als het aan Alex ligt is dat groeien. Op structurele basis gemeenten kunnen helpen met juridische en vastgoed-gerelateerde vragen. Waarom? ‘’Omdat we specialistische kennis hebben, omdat we voor zoveel gemeenten werken of hebben gewerkt. En ik denk zelfs dat Metafoor op grote schaal kan bijdragen aan het uniformeren van het vastgoed en grondzaken gerelateerde kader binnen gemeentes, omdat je telkens goed advies geeft aan verschillende gemeentes die dat wellicht implementeren en zo komt alles wat dichterbij elkaar. Zo help je ze ook echt verder.’’ Dus als het aan Alex ligt is het antwoord heel ‘’simpel’’ op deze vraag; gewoon groeien en meer gemeenten kunnen bedienen om meer adviesvragen te kunnen beantwoorden.

Uitdagend, maar voornamelijk leerzaam

Alex haalt naast de afwisseling die de adviesdesk biedt veel plezier uit het contact met gemeenten en het afsluiten van overeenkomsten. Wat vooral veel voldoening geeft is dat de vraag aanzienlijk aanwezig is en dat het lukt om afroepovereenkomsten te sluiten waardoor vaker geadviseerd kan worden aan een gemeenten zonder een nieuwe offerte op te sturen. ‘’Dat scheelt al een hoop.’’

‘’Valkuilen, hobbels, maar ook erg positief.’’ Zo omschreef Alex de afgelopen periode. Hij is van mening dat ruimte voor ontwikkeling aanwezig is, maar hij geeft toe dat hij daar het meeste van leert. Verder is het coördineren van de adviesdesk soms best een uitdaging, maar dat maakt het ook leuk.

Hopelijk mogen we nog veel gemeenten bedienen en mooie adviesklussen uitvoeren.

Heeft u een juridisch of vastgoedvraagstuk? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 088 – 00 66 100 of te mailen naar info@metafoorvastgoed.nl. Of dien uw vraag direct in, via onze adviesdesk.

Jouw partner in vastgoedadvies

Deel :

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen Metafoor Vastgoed.

Neem contact op

Telefoonnummer

088 006 6100

E-mailadres

info@metafoorvastgoed.nl