Sinds augustus 2019 is Hendrika Sinnema werkzaam bij de gemeente Weststellingwerf als Specialist Grondzaken. Samen met collega’s van de afdeling Ruimte werkt Hendrika aan het optimaliseren van bestaande overeenkomsten. Daarnaast werkt zij aan verschillende zaken op het gebied van vastgoed en grondzaken. Wij interviewden Hendrika, Klaas Oosterveld (Teamleider Vastgoed en Grondzaken) en Klarien de Wrede (Ondernemerscoördinator) in het gemeentehuis van de gemeente Weststellingwerf, te Wolvega.
Nieuw team Vastgoed en Grondzaken
Zaken rondom vastgoed en grondzaken werden in het verleden opgepakt door verschillende afdelingen of teams binnen de organisatie. Om vastgoedbeheer en grondzaken te professionaliseren en werkzaamheden te clusteren is in 2018 een nieuw team gevormd, Team Vastgoed en Grondzaken. Het team bestaat inclusief Hendrika uit 8 medewerkers. Het team is gezamenlijk o.a. verantwoordelijk voor gebouwenbeheer, aan- en verkoop van woningbouw- en bedrijfskavels, monumentenzorg, bedrijfscontacten, en het energiebeheer van de gemeente. De verschillende disciplines samen één team te laten vormen was strategisch een goede zet. De verbinding tussen de verschillende disciplines is nu beter.
Uitbreiding rol Ondernemerscoördinator
In het nieuwe collegeprogramma is opgenomen dat de gemeente contacten met bedrijven verder wil intensiveren. Een mooie uitdaging voor de komende periode. Hiervoor is de rol van Klarien de Wrede als Ondernemerscoördinator uitgebreid. Haar voormalige taken op het gebied van grondzaken moest zij hierdoor afstoten en deze heeft Hendrika voor haar overgenomen. Binnenkort gaat de gemeente op zoek naar een vaste medewerker om deze taken te vervullen.
Verduurzaming gemeentelijk vastgoed
Uiteraard vroegen wij de gemeente ook naar de voortgang op het gebied van de verduurzaming van gemeentelijk vastgoed, een erg actueel onderwerp. De gemeente heeft in het verleden al diverse acties ondernomen om te verduurzamen. Zo is bij de uitbreiding van de gemeentewerf gekozen om alle daken te voorzien van zonnepanelen. Ook heeft de gemeente recent de vloer van een sporthal duurzaam vervangen. De oude vloer is gerecycled en verwerkt in de nieuwe sportvloer. Verder heeft het gemeentehuis het gasverbruik van een grote vrijstaande woning. Het gemeentehuis wordt namelijk verwarmd met behulp van aardwarmte. Bij het vervangen van installaties of onderdelen, wordt altijd een duurzaam alternatief onderzocht.
Samenwerking Metafoor en Gemeente Weststellingwerf
We vroegen de gemeente naar de voordelen om met externe adviseurs te werken. Klaas Oosterveld: “Ze hebben veel kennis en ervaring. Men heeft al in verschillende keukens gekeken en vaker met het bijltje gehakt. Je kunt Hendrika zo de dossiers toe vertrouwen, dat vind ik heel prettig.” Klarien de Wrede vult aan: “En als de kennis er bij de externe medewerker niet is, is er een hele achterban aan kennis beschikbaar binnen het bureau.”
Hendrika vindt de gemeente Weststellingwerf een erg leuke opdrachtgever om voor te werken: “Het is een relatief kleine gemeente, maar je krijgt wel de uitdagende dossiers. Je wordt constant uitgedaagd om dingen uit te zoeken en dossiers verder te brengen. Na een aantal jaar zal je nog steeds nieuwe dingen tegenkomen. De combinatie van de dossiers en de medewerkers maakt dit een hele leuke opdracht.”
Klaas Oosterveld en Klarien de Wrede zijn erg tevreden over de werkzaamheden die Hendrika voor de gemeente heeft uitgevoerd. Ze heeft een aantal dossiers afgerond en een aantal dossiers een stuk verder geholpen. Klarien de Wrede: “Het is fijn om iemand te hebben die meedenkt, een echte sparringpartner.”