Snippergroen op orde bij gemeente Krimpen aan den IJssel

Naast een adviesbureau is Metafoor Vastgoed tevens een detacheringsbureau dat vastgoedadviseurs, projectmanagers en juristen inzet bij semi-overheidsorganisaties om advies te geven en te ondersteunen bij vastgoed- en grondzaken. Momenteel zijn onze adviseurs bij ongeveer 20 gemeenten werkzaam.

Sinds 17 januari zijn drie adviseurs van Metafoor Vastgoed verantwoordelijk voor het snippergroenproject bij gemeente Krimpen aan den IJssel. In december 2015 is Metafoor al begonnen met de inventarisatie van oneigenlijk grondgebruik binnen de gemeente. Wanneer Daniël den Besten, Denise van der Veer en Kimberley Tobias van Metafoor begonnen in Krimpen aan den IJssel was de inventarisatie al voltooid. Zij dragen er nu zorg voor dat alle snippers worden beoordeeld, en indien mogelijk, actief worden aangeboden. Daniël is één dag per week werkzaam in bij de gemeente en is tevens projectleider, Denise en Kimberley zijn twee dagen per week werkzaam bij gemeente Krimpen aan den IJssel.

Snippergroen

Onrechtmatig gebruik van gemeentegrond kan problemen opleveren binnen gemeenten. De stedenbouwkundige eenheid kan bijvoorbeeld in gevaar komen en het onderhoud of de herinrichting van de gemeentelijke groenvoorzieningen kunnen worden belemmerd. Ook kunnen er onduidelijkheden ontstaan over eigendomssituaties wat kan leiden tot rechtsongelijkheid.

Bij een snippergroenproject wordt geïnventariseerd welke snippers onrechtmatig in gebruik zijn genomen. Daarna wordt aan de hand van het beleid van de gemeente besloten welke snippers terug dienen te worden gegeven en welke snippers verhuurd of verkocht kunnen worden.

Krimpen aan den IJssel

Gemeente Krimpen aan den IJssel telt ongeveer 500 adressen waar burgers vermoedelijk onrechtmatig gebruik maken van gemeentegrond. De snippers variëren van 3 tot 130 vierkante meter. Het is onmogelijk om alle adressen in één keer te behandelen. Daarom worden er ongeveer 40 adressen per keer beoordeeld door de adviseurs.

In Krimpen aan den IJssel zijn de adviseurs van Metafoor eerst begonnen met een analyse aan de hand van luchtfoto’s waarop kadastrale grenzen worden getoond. Zij hebben onderzocht of de snippers nog wel in gebruik zijn door de inwoners. Aan de hand van het beleid van de gemeente hebben zij daarna in kaart gebracht wat er met welke snippers moet gebeuren.

De volgende stap was het organiseren van de eerste informatieavond. Burgers konden hier terecht voor een algemene uitleg over het snippergroenproject. Een week later ontvingen de eerste burgers een brief waarin hun situatie werd uitgelegd. Het beleid van gemeente Krimpen aan den Ijssel is om snippers te verkopen indien dit mogelijk is. Het is ook mogelijk om de grond te huren maar dat heeft niet de voorkeur van de gemeente. In sommige gevallen is het niet mogelijk om de grond te kopen, in verband met herinrichting van gemeentelijke voorzieningen, zoals bijvoorbeeld het verbreden van een weg. Inwoners die de brief hebben ontvangen dienen het antwoordformulier in te vullen waarin zij dienen aan te geven of zij de grond willen kopen, of terug willen geven. Daarnaast kunnen burgers een beroep op verjaring doen, en deze beroepen zullen in behandeling worden genomen. Inmiddels heeft ook de tweede informatieavond plaatsgevonden en de eerste verkopen zijn aanstaande.

Jouw partner in vastgoedadvies

Deel :

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen Metafoor Vastgoed.

Neem contact op

Telefoonnummer

088 006 6100

E-mailadres

info@metafoorvastgoed.nl